DER FINDES IKKE NOGET SOM EN

SUNSWEET® SVESKE
Sunsweet is an agricultural cooperative

Sunsweet Prunes

Om svesker>Svesker og en sund fordøjelse>Fordøjelse – kort fortalt

Fordøjelse – kort fortalt

Et sundt fordøjelsessystem er noget, som mange af os er så heldige at kunne tage for givet, men når fordøjelsessystemet kommer ud af balance, mærker hele kroppen effekten heraf.

En travl livsstil kan indvirke negativt på fordøjelsen, og hvis langsom fordøjelse bliver til et kronisk problem, kan det give en masse problemer – både følelsesmæssigt og fysisk. Men der er gode nyheder. At forstå det grundlæggende omkring fordøjelsen, vælge tarmvenlig mad og tilegne sig nogle bedre spisevaner kan hjælpe til at fremme en sund fordøjelse.

Fordøjelsen begynder længe før maden ender i vores maver. Den begynder faktisk inden maden kommer i munden, fordi madens smag, konsistens og udseende kan påvirke den måde, hvorpå vores kroppe absorberer dens næringsstoffer.

Mens vi gør klar til at tage den første mundfuld, sender vores hjerne signaler til fordøjelseskanalen. "Tænder løber i vand" i munden og – ved at udskille mavesyre – gør vores mave det også, og fordøjelsesenzymer frigives i tyndtarmen. Og det er derfor, at vores tænder og tunge begynder at arbejde sammen – ved at tygge og blande maden – for at gøre den lettere at sluge.

En rundvisning i fordøjelsessystemet

Spiserøret: : Når maden er blevet tygget og slugt, bevæger den sig ned i spiserøret, et 25 cm langt rør, der forbinder halsen med maven. En proces kaldet peristaltik – muskelkontraktion og -afslappelse – transporterer maden ned mod spiserørets nedre lukkemuskel, en klap, der normalt er lukket, men som åbner sig for at lede maden ned i mavesækken.

Mavesækken:Selvom mavesækken kan indeholde en imponerende mængde mad og væske, næsten 4 liter, er der en øvre grænse for, hvad der er behageligt for maven. Derfor er det vigtigt ikke at overspise. Mavesækken fungerer ligesom en blender. Den nedbryder maden i mindre stykker ved at tilføre mavesyre for at lette optagelsen. Fuldstændig tømning af mavesækken – igennem pylorus (maveporten) ved tolvfingertarmen, det øverste del af tyndtarmen – tager mellem to og fire timer, alt efter måltidets kalorieindhold.

Tyndtarmen: Tyndtarmen (også kendt som ileum) er der, hvor maden nedbrydes i sine komponentdele ved hjælp af fordøjelsesenzymer udskilt af bugspytkirtlen. Protein, kulhydrater og fedt nedbrydes så yderligere i meget små dele. Disse partikler optages i blodbanen og i leveren, hvor de bruges til forskellige kropslige funktioner. Vand, vitaminer og mineraler optages også her. Fordøjelsen sker langsomt i tyndtarmen og kan tage op til tre timer.

Tyktarmen: Tyktarmen, også kaldet colon, er kroppens system til fjernelse af affald. De resterende komponenter fra fordøjelsen – som vand og fibre – der ikke er blevet brugt af kroppen, bevæger sig ind i tyktarmen igennem ileocøkal-klappen. Vandet fjernes igennem optagelse, og alt andet bevæger sig igennem tyktarmen til udskillelse, en proces, der tager mellem 12 og 24 timer.

Fordøjelsen er en kompleks kemisk og fysisk proces, der kan vare op til 30 timer. Vi kan dog hjælpe processen ved at tilegne os en sund livsstil og nogle sunde vaner.

Her er nogle hurtige tips til en bedre fordøjelse:

  • Forsøg altid at være opmærksom, når du spiser – sid ved et bord, drop teknologien, slap af og nyd maden.
  • Tag små bider, og tyg hver mundfuld godt.
  • Spis langsomt. På den måde er det mere sandsynligt, at du holder op med at spise, når du bliver for mæt.
  • Undgå iskolde drikke mens du spiser, fordi de kan bidrage til en langsom fordøjelse
  • Spis små mellemmåltider. At være for sulten kan medføre, at du overspiser ved måltiderne, og spis fornuftige mellemmåltider. Mellemmåltider med et højt fiberindhold – med kun lidt protein og fedt – kan hjælpe med at regulere blodsukkeret.
  • Prøv at spise svesker og at drikke sveskesaft dagligt som en kilde til fibre og sorbitol.
  • Find måder at slappe af på – lyt til beroligende musik eller lav blid motion som yoga – som hjælp til at undgå fordøjelsesproblemer.