SUNSWEETS® SVESKER - FRA VORES PLANTAGER

TIL DIT BORD...
Sunsweet is an agricultural cooperative

Sunsweet Prunes

Mortens Aften den Lange Historie

Mortens Aften – den lange historie

Mortens Aften – den lange historie…

Mortens Aften falder altid den 10. november og mange af os ved, at vi fejrer en munk ved navn Martin (som navnet Morten er en dansk afledning af), der helst var jobbet som biskop forundt, men blev afsløret af de skræppende gæs, da han forsøgte at gemme sig.
Men historien om Martin af Tours er faktisk ret spændende. 

Martin af Tours var romer bosat i Ungarn, der dengang var en del af Romerriget. Som mange unge romere drog han ud i verden som soldat i hæren. Her endte han i Gallien (kendt fra Asterix), hvor han snart blev kendt for sin godhed overfor de syge og fattige. 
Da han forlod hæren valgte han at blive munk og vendte tilbage til sit fødested for at missionere kristendommen. Det havde han ikke held med og blev fordrevet tilbage til Gallien.

Alt sammen fint og godt – lige indtil indbyggerne i Tours valgte at gøre ham til biskop, hvilket ikke lige var noget for Martin. Så da indbyggerne ledte efter ham, gemte han sig blandt gæssene. Resten er historie – og som hævn over de larmende gæs, foranstaltede han, at alle skulle slagte og spise en gås hvert år på årsdagen.

Grunden til, at vi mest spiser and herhjemme er ganske enkelt den, at anden er et lidt mere overskueligt stykke fjerkræ end en gås.

Hvorfor skal der svesker i anden Mortens Aften?Først og fremmest giver svesker – og æbler for den sags skyld – en afrundet sødme i kontrast til andens salte smag. Derudover hjælper fyldet med at holde anden saftig indefra, så kødet ikke bliver tørt. En tredje grund er måske sveskernes evne til at hjælpe på fordøjelsen – praktisk, når der er tale om kraftig mad.

Her får I lige opskriften på det nemmeste fyld:

Hak et par æbler (gerne madæbler) sammen med cirka 200 gram Sunsweet-svesker. Bland det sammen og smag til med salt, peber og lidt vineddike – evt. en kvist timian. Du kan også lægge sveskerne i blød i rødvin aftenen før…

Fyld anden og sæt den i ovnen på en bradepande - evt. overskydende fyld kan lægges i bunden af bradepanden, så fedtet drypper ned på det.

Rigtig god Mortens Aften!

PS: Du kan gøre præcis det samme med juleanden


Den perfekte Mortens Aften-dessert!


Har du lige et par svesker i overskud efter at have fyldt anden? Så kommer her den perfekte opskrift til en lille, frisk og syrlig dessert, der passer perfekt som efterfølger til den tunge and.


Elsker du Mortensaften? Så vil du også elske vores Nutibullet- og julekurvkonkurrence! Tryk her!